Άρθρα

Πόσα λίτρα νερό πρέπει να πίνει το παιδί μου;

girl-drinks-water

Τόσο στον πλανήτη μας όσο και στον οργανισμό μας, το νερό είναι το πιο βασικό συστατικό. Κάθε διάσταση της ζωής μας, κάθε δράση, είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανάγκη και τη χρήση του.

Αποτελώντας περίπου το 60% του σωματικού μας βάρους, το νερό θεωρείται το «κλειδί» για μια ισορροπημένη καθημερινότητα, αλλά και για μια υψηλή ποιότητα ζωής. Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά τον οργανισμό μας να ελέγχει τη θερμοκρασία του, να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς, να επιτελεί καλύτερα την πέψη, να αποβάλει τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού και να διατηρεί την υγεία των αρθρώσεων. Για να αναφέρουμε μόνο τα πιο βασικά…

 

Γιατί είναι απαραίτητη η σωστή ενυδάτωση στα παιδιά;

Στην παιδική και στη βρεφική ηλικία, η σωστή ενυδάτωση είναι ένα μείζον θέμα.

Αυτό ισχύει για τους εξής λόγους:

-Στα νεογέννητα βρέφη, το νερό ανέρχεται στο 75% του συνολικού σωματικού βάρους. Ως εκ τούτου, η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

-Σε εκδηλώσεις διάρροιας, εμέτων και πυρετού, ο οργανισμός των παιδιών ίσως να μη μπορεί να αναπληρώσει εύκολα τα υγρά που χάνονται.

-Το νερό έχει άμεση θετική επίδραση στη σωματική δραστηριότητα και την πνευματική λειτουργία.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η κάλυψη των αναγκών των παιδιών σε υγρά θα πρέπει να αποτελεί διατροφική προτεραιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Βασικοί υπεύθυνοι για αυτό είναι οι ίδιοι οι γονείς, καθώς το παιδί είναι πολύ πιθανό να ξεχαστεί και να αμελήσει την κατανάλωση νερού, μη γνωρίζοντας το κακό που προκαλεί στον οργανισμό του. Επιπλέον, οι γονείς καλούνται να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους καθαρό, φιλτραρισμένο νερό, απαλλαγμένο από οτιδήποτε επιβλαβές το οποίο παρέχεται με την απαραίτητη εγγύηση του κάθε κατασκευαστή.

 

Πώς καταλαβαίνω ότι το παιδί μου δεν έχει πιει αρκετό νερό;

Παρ’ ότι η επίτευξη της υδατικής ισορροπίας στο σώμα είναι εξαιρετικής σημασίας, πολλές φορές οι γονείς παραμελούν την ενυδάτωση των παιδιών τους, δίνοντας μεγαλύτερη προτεραιότητα στην παροχή τροφής. Η παρατεταμένη αμέλεια, όμως, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα και να οδηγήσει σε ήπια αφυδάτωση.

Στις πολύ μικρές ηλικίες, η αφυδάτωση αναγνωρίζεται δύσκολα, καθώς τα παιδιά δεν επικοινωνούν τις ανάγκες τους με σαφή τρόπο. Τα βασικά σημεία μιας ήπιας αφυδάτωσης που μπορεί να αναγνωρίσει ένας γονιός στο βρέφος του, είναι τα παρακάτω:

– κλάμα χωρίς δάκρυα

– ξηροστομία

– έντονη υπνηλία

– λιγότερες από 6 βρεγμένες πάνες/ημέρα.

 

Ποιες είναι οι απαιτήσεις σε νερό.

Οι ανάγκες ενός παιδιού σε νερό καθορίζονται από το φύλο, την ηλικία, το σωματικό βάρος καθώς και το πόσο κινείται/ασκείται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), παραθέτει τις δικές της συστάσεις:

Hλικία παιδιού Ποσότητα νερού (mL)/ημέρα
0-6 μηνών 680mL (μέσω του γάλακτος)
6-12 μηνών 800-1000mL
1-2 ετών (αγόρια και κορίτσια) 1100-1200mL
2-3 ετών (αγόρια και κορίτσια) 1100-1200mL
4-8 ετών (αγόρια και κορίτσια) 1600mL
9-13 ετών αγόρια 2100mL
9-13 ετών κορίτσια 1900mL
14-18 ετών αγόρια 2500mL (ίδιες με των ενηλίκων)
14-18 ετών κορίτσια 2000mL (ίδιες με των ενηλίκων)

 

Μια σημαντική υπενθύμιση.

Έχοντας παρουσιάσει την ποσότητα νερού που συνιστάται για κάθε ηλικία, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ο όρος ενυδάτωση δεν αναφέρεται μόνο στην πρόσληψη νερού.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, οι φυσικοί χυμοί, τα smoothies και το γάλα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου, λειτουργώντας συμπληρωματικά. Το ίδιο ισχύει και για φαγητά όπως οι σούπες, το γιαούρτι και το ζελέ. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου υπάρχει μεγαλύτερη εφίδρωση λόγω της ζέστης, η καθημερινή κατανάλωση φρούτων θεωρείται απαραίτητη για την κάλυψη των επιθυμητών επιπέδων.

Έξω από το σπίτι.

Πολλά παιδιά, όπως βέβαια και πολλοί γονείς, θυμούνται και τηρούν τους κανόνες της επαρκούς ενυδάτωσης μονάχα στο σπίτι.

Μια πολύωρη παραμονή στο αυτοκίνητο, στο χώρο άθλησης, στην παιδική χαρά και κυρίως στη θάλασσα, θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα μπουκαλάκι ή ένα παγούρι με νερό, που θα εξασφαλίσει στον οργανισμό την ενυδάτωση που χρειάζεται.

Συμπερασματικά, η επαρκής πρόσληψη καθαρού και υγιεινού νερού καθώς και η διατήρηση της υδατικής ισορροπίας στα παιδιά είναι πολύ σημαντική. Η σωματική δραστηριότητα, η εγρήγορση, η πνευματική λειτουργία και η γενικότερη σωστή λειτουργία του οργανισμού, έχουν για βασικό σύμμαχό τους το νερό. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να μεταδώσουμε στα παιδιά μας τις συνήθειες που θα αποτελέσουν τη βάση για μια ισορροπημένη καθημερινότητα και μια καλή ποιότητα ζωής.