Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα φίλτρα νερού!

Ποια είναι τα καλύτερα φίλτρα νερού;

Η συγκεκριμένη ερώτηση για να απαντηθεί θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εκ των προτέρων πως δεν υπάρχουν «καλύτερα» φίλτρα νερού έναντι κάποιων άλλων, αλλά υπάρχουν τα κατάλληλα φίλτρα νερού για τις εκάστοτε ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Βασικός παράγοντας για τη σωστή και κατάλληλη επιλογή ενός φίλτρου νερού είναι το πρόβλημα (επιβάρυνση) που έχει το νερό που θέλουμε να φιλτράρουμε. Για παράδειγμα, άλλο φίλτρο θα χρησιμοποιήσουμε για την παρακράτηση στερεών (αιωρούμενων) σωματιδίων (χώμα, σκουριά, πέτρες), άλλο φίλτρο θα χρησιμοποιήσουμε για τη διάσπαση των αλάτων και άλλο για το χημικό καθαρισμό του νερού (χλώριο, φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα κ.λπ.). Φυσικά, μπορούμε και να συνδυάσουμε όλες τις παραπάνω δυνατότητες, επιλέγοντας κάποιο φίλτρο πολλαπλών σταδίων. Οπότε η σωστή ερώτηση που θα πρέπει να κάνουμε είναι: ποια είναι τα κατάλληλα φίλτρα που καλύπτουν τις ανάγκες μου.

Είναι επικίνδυνα τα φίλτρα νερού;

Εφόσον τα φίλτρα που θα επιλέξουμε προέρχονται από κάποιον επώνυμο και αξιόπιστο κατασκευαστή που διαθέτει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά κατασκευής και ασφάλειας υλικών και πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγή τους, ασφαλώς και δεν είναι επικίνδυνα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προμηθευόμαστε το φίλτρο μας από κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα, το οποίο διαθέτει φίλτρα διεθνών και αξιόπιστων οίκων και τα οποία, φυσικά, παρέχονται με την απαραίτητη εγγύηση του εκάστοτε κατασκευαστή.

Τι είναι τα φίλτρα νερού άνω πάγκου;

Τα φίλτρα νερού άνω πάγκου είναι συσκευές φίλτρων τα οποία τοποθετούνται επάνω στον πάγκο της κουζίνας δίπλα από το νεροχύτη, διαθέτουν δικό τους ενσωματωμένο βρυσάκι και συνδέονται στη βρύση με ένα διανομέα και ένα σωληνάκι. Ο διανομέας διαθέτει ένα διακόπτη μέσω του οποίου μπορούμε να επιλέξουμε είτε να χρησιμοποιήσουμε το αφιλτράριστο νερό της βρύσης, π.χ. για το πλύσιμο των πιάτων, είτε να το οδηγήσουμε στο φίλτρο, ώστε να πάρουμε καθαρό φιλτραρισμένο νερό.

Μέσα στη συσκευή του φίλτρου τοποθετείται ένα ανταλλακτικό φίλτρο συμπαγούς ενεργού άνθρακα πυκνότητας (διήθησης), ανάλογα πάντα με τις ανάγκες μας, το οποίο μας παρέχει χημικό καθαρισμό του νερού από τα πιο απλά στοιχεία (όπως χλώριο, φυτοφάρμακα, δυσάρεστη γεύση και οσμή) μέχρι και τα πιο δύσκολα στοιχεία (όπως βαρέα μέταλλα, ίνες αμιάντου, κύστες κ.λπ.). Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που το νερό μας είναι αρκετά επιβαρυμένο σε στερεά υλικά, όπως λάσπη, χώμα, πέτρες κ.λπ., μπορούμε να προμηθευτούμε ένα διπλό φίλτρο άνω πάγκου στο οποίο θα τοποθετήσουμε ένα προφίλτρο πολυπροπυλενίου για την παρακράτησή τους. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε, ταυτόχρονα, και το ανταλλακτικό φίλτρου του ενεργού άνθρακα που λόγω της μικρής του διαπερατότητας (διήθησης) μπορεί να βουλώσει από τα στερεά υλικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ένα πλεονέκτημα των φίλτρων άνω πάγκου είναι το εύκαμπτο σωληνάκι που συνδέει το διανομέα με τη συσκευή μήκους 1 μέτρου, που μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε τη συσκευή σε όποια πλευρά του νεροχύτη είναι πιο βολική για εμάς. Επίσης ένα μεγάλο όφελος είναι η μεγάλη διάρκεια χρήσης του ανταλλακτικού, αφού η αντικατάστασή του μπορεί να γίνει μια φορά το χρόνο. Τέλος, ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα που διακρίνει τα συγκεκριμένα φίλτρα είναι η εύκολη εγκατάστασή τους, καθώς δεν απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό ούτε και ειδικά εργαλεία, παρά μόνο 5 λεπτά από το χρόνο σας.

Τι είναι τα φίλτρα νερού κάτω πάγκου;

Τα φίλτρα νερού κάτω πάγκου είναι συσκευές φίλτρων που τοποθετούνται κάτω από τον πάγκο της κουζίνας και υπάρχουν διαθέσιμες σε μονές, διπλές και τριπλές. Η επιλογή της συσκευής έχει άμεση εξάρτηση από την ποιότητα του νερού μας, δηλαδή το πόσο επιβαρυμένο είναι με διάφορα στοιχεία, όπως ακριβώς ισχύει και στα φίλτρα άνω πάγκου. Εφόσον το νερό μας προέρχεται από δημόσιο δίκτυο, σημαίνει πως είναι μικροβιολογικά ασφαλές. Χρειάζεται όμως να απαλλαγούμε από το χλώριο, τη δυσάρεστη γεύση, την οσμή και τα στερεά σωματίδια, οπότε η επιλογή μιας μονής συσκευής φίλτρου με ένα ανταλλακτικό συμπαγούς ενεργού άνθρακα είναι η ενδεδειγμένη.

Εάν όμως το νερό μας εκτός από τα παραπάνω είναι επιβαρυμένο με πολλά στερεά σωματίδια, όπως λάσπη, χώμα, πέτρες κ.λπ., τότε μπορούμε να επιλέξουμε μια διπλή συσκευή φίλτρου, ώστε να προσθέσουμε ένα προφίλτρο πολυπροπυλενίου για την παρακράτησή τους. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε, ταυτόχρονα, και το ανταλλακτικό φίλτρο του ενεργού άνθρακα που λόγω της μικρής του διαπερατότητας μπορεί να βουλώσει πολύ εύκολα από τα στερεά σωματίδια.

Εάν πάλι το νερό μας εκτός από τα παραπάνω είναι επιβαρυμένο και με βαρέα μέταλλα ή κάποια πιο δύσκολα χημικά, τότε επιλέγουμε την τριπλή συσκευή, ώστε να προσθέσουμε ακόμα ένα ανταλλακτικό συμπαγούς ενεργού άνθρακα πολύ μικρής διαπερατότητας, που είναι ικανό να παρακρατήσει τα επιπλέον δύσκολα χημικά που προαναφέραμε. Σχετικά με την εγκατάστασή τους υπάρχουν 2 τρόποι οι οποίοι έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Ο πρώτος και ευκολότερος τρόπος εγκατάστασης (ο οποίος μπορεί να ολοκληρωθεί και χωρίς τη συμβολή κάποιου υδραυλικού ή έμπειρου εγκαταστάτη) πραγματοποιείται συνδέοντας τη συσκευή του φίλτρου με την παροχή του κρύου νερού της βρύσης μας. Στην ουσία αυτό που επιτυγχάνεται είναι να παρεμβάλουμε το φίλτρο μεταξύ της παροχής του νερού και της βρύσης μέσω της οποίας απολαμβάνουμε το πολύτιμο αγαθό της φύσης, απαλλαγμένο όμως από βλαβερά στοιχεία. Το μειονέκτημα αυτού του τρόπου εγκατάστασης, καθώς χρησιμοποιούμε μόνιμα το φιλτραρισμένο νερό ακόμα και για το πλύσιμο των πιάτων, έγκειται στη μειωμένη χρονική διάρκεια των ανταλλακτικών φίλτρων, η αντικατάσταση των οποίων θα πρέπει να γίνεται στην περίπτωση του προφίλτρου κατά μέσο όρο στους 2-3 μήνες και στην περίπτωση του συμπαγούς ενεργού άνθρακα στους 7-9 μήνες.

Ο δεύτερος και πιο περίπλοκος τρόπος εγκατάστασης είναι να τοποθετηθεί η συσκευή του φίλτρου με ανεξάρτητο βρυσάκι (επάνω στον πάγκο), ώστε να πίνουμε απευθείας από εκεί καθαρό φιλτραρισμένο νερό. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί κάποιος έμπειρος εγκαταστάτης ή ακόμα και υδραυλικός για τη σωστή εγκατάσταση. Ως μειονέκτημα αυτού του τρόπου εγκατάστασης μπορεί να θεωρηθεί η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης και η ενδεχόμενη βοήθεια από κάποιον υδραυλικό. Το πλεονέκτημα ωστόσο είναι ότι δεν σπαταλάμε το φιλτραρισμένο νερό για το πλύσιμο των πιάτων, με αποτέλεσμα την επέκταση της χρονικής διάρκειας των ανταλλακτικών φίλτρων, η αντικατάσταση των οποίων θα πρέπει να γίνεται στην περίπτωση του προφίλτρου, κατά μέσο όρο, στους 3-4 μήνες και στην περίπτωση του συμπαγούς ενεργού άνθρακα στους 12 μήνες.

Τι είναι η αντίστροφη ώσμωση;

Η αντίστροφη ώσμωση είναι μια συστοιχία φίλτρων (συνήθως 6 ή 7 σταδίων) που τοποθετείται κυρίως κάτω από τον πάγκο της κουζίνας και περιλαμβάνει φίλτρα παρακράτησης στερεών (αιωρούμενων) σωματιδίων, φίλτρα ενεργού άνθρακα για την παρακράτηση βλαβερών χημικών ουσιών, μια μεμβράνη υπερδιήθησης (ωσμωτική μεμβράνη), η οποία παρακρατεί όλα τα “δύσκολα” χημικά στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να παρακρατηθούν από τα φίλτρα ενεργού άνθρακα (π.χ. νιτρικά, αρσενικό κ.ά.), την αλμυρότητα του νερού (σε περιπτώσεις που έχουμε υφάλμυρο νερό), καθώς επίσης και παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια και ιούς.

Στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας υπάρχει μια φύσιγγα εμπλουτισμού, η οποία προσθέτει στο νερό όλα τα χρήσιμα μεταλλικά ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς αυτά έχουν ως επί το πλείστον ήδη παρακρατηθεί από τη μεμβράνη υπερδιήθησης. Έπειτα το νερό χωρίζεται σε 2 μέρη, στο καθαρό-πόσιμο νερό, το οποίο καταλήγει σε μια δεξαμενή αποθήκευσης και από εκεί με ανεξάρτητο βρυσάκι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για πόση και στο “βρώμικο” νερό, το οποίο προέρχεται από το νερό που δεν έχει φιλτραριστεί από την ωσμωτική μεμβράνη και καταλήγει στην αποχέτευση.

Είναι απαραίτητη η αλλαγή και συντήρηση των φίλτρων νερού;

Όλα τα φίλτρα νερού χρειάζονται τακτική αλλαγή των ανταλλακτικών φίλτρων που περιέχουν, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη απόδοση κατά το χρόνο χρήσης τους, σύμφωνα πάντα με τις προϋποθέσεις και τις οδηγίες που ορίζει ο εκάστοτε κατασκευαστής. Ακόμα και κάποιες κατηγορίες φίλτρων που δεν λειτουργούν με ανταλλακτικά φίλτρα χρειάζονται μια τακτική περιοδική συντήρηση και, σε κάποιες περιπτώσεις, ενδείκνυται να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως τα ανταλλακτικά φίλτρα λειτουργούν στο μέγιστο της απόδοσής τους σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νερού που έχει ορίσει ο κατασκευαστής.

Εάν όμως το νερό είναι πολύ επιβαρυμένο, ενδέχεται να χρειάζονται αντικατάσταση πιο συχνά από το προκαθορισμένο διάστημα αλλαγής. Ως επί το πλείστον, σχεδόν όλες οι κατηγορίες των φίλτρων νερού, όπως είναι οι συσκευές που τοποθετούνται στην βρύση, οι άνω και κάτω πάγκου, οι αντίστροφες ωσμώσεις, τα φίλτρα παροχής κ.ά. χρειάζονται αλλαγή των ανταλλακτικών τους, οι οποίες πραγματοποιούνται τις περισσότερες φορές από τους ίδιους τους καταναλωτές. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αλλαγή από τους καταναλωτές, καλό θα είναι να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο προσωπικό.

Αναζητήστε στην εταιρεία μας ποιοτικά & καινοτόμα φίλτρα νερού, σε ανταγωνιστικές τιμές!